Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 septembrie 2012

Gogonele murate


Ingrediente pt.  5 kg de gogonele
1 litru de otet
4-5 litri de apa
5-6 linguri de zahar
5-6 linguri de sare grunjoasa
Hrean, foi de dafin, piper boabe si mustar boabe, marar
1 plic de salicilat

Intr-o oala mare punem apa,otetul, zaharul si sarea si le punem la fiert. Intre timp spalam gogonelele, le asezam in borcan (ca sa le asezam mai bine le putem taia in 4). La un borcan de 3 l punem 2-3 foi de dafin, 1 lingura de boabe de mustar,  una de piper boabe, 2-3 bete de hrean, un varf de cutit de salicilat. Umplem fiecare borcan cu apa fierbinte si le punem capacele.



miercuri, 19 septembrie 2012

Gogosari opariti pt. iarna



Ingrediente pt 1 kg de gogosari:
100 ml otet
300 ml apa
1 lingura de zahar
1 lingurita rasa de sare
Piper boabe, mustar boabe, telina sau frunze de telina, frunze de dafin si hrean ( cate 2-3 bete pt fiecare borcan)
1plic de salicilat
Spalam si curatam gogosarii,eu tai gogosarii in sferturi,sa nu fie nici o saminta pe ei.
Punem la fiert apa,otetul zaharul si sarea.Cand fierbe apa punem gogosari, cati ne incap in vas si ii lasam 2min apoi scoatem gogosarii cu o spumiera si dupa ce s-au racorit sa putem umbla cu mana ii asezam in borcane.Printre ei putem pune hrean taiat betisoare, piperul boabe si mustarul( cate o lingurita rasa) 1 frunza de dafin si 1 frunza de telina, apoi punem apa calduta si incercam sa scoatem toate bulele din borcan prin presare usoara.Punem salicilatul ( 1 vf de cutit la fiecare borcan de 800 g ) si punem capacele.





marți, 18 septembrie 2012

Tarta cu mere


De foarte mult timp imi era pofta de asa ceva si am zis sa imi incerc norocul sa vad daca imi iese.

Ingrediente
Pt. aluat: 350 g faina, 150 g zahar, 175 g unt, 1vf de cutit de sare, 2 oua.
Pt. umplutura: 1 kg de mere, 1 cana de zahar, 4 lg de amidon,1 lingurita de scortisoara.
Mai avem nevoie de 1 galbenus si zahar praf.

Amestecam faina cu zaharul si cu sarea, punem untul rece taiat cubulete si incepem sa framantam, apoi adaugam ouale. Framantam pana cand se aduna toate ingredientele intr-un aluat apoi il infoliem si il punem la rece pt. 30 de minute.
Intre timp pregatim umplutura, merele curatate de coaja si fara cotor le taiem cubulete, le amestecam cu zaharul,amidonul si scortisoara,  punem cratita la fiert la foc mic.  Amestecam incontinuu pana se ingroasa, apoi luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.
 Aluatul rece il impartim in doua. Ungem o forma rotunda cu unt, intindem o foaie, o rulam  pe sucitor si o punem deasupra formei, o ajustam si punem umplutura inauntru, acoperim cu cea de-a doua foaie, presam marginile inauntru si o modelam cu degetele. Ungem tarta cu galbenus de ou si o coacem la 180 de grade 40- 50 minute. O scoatem din forma doar dupa ce s-a racit altfel riscam sa se rupa. Presaram zahar pudra desupra si servim. Sa aveti pofta!














joi, 13 septembrie 2012

Mix grill de curcan



Ingrediente:
1 pulpa de curcan
500 g piept de curcan
sare, piper, boia
3-4 catei de usturoi
50 ml ulei
1 ceapa mare, sau 4-5 micute
1 ardei gras
1 bucata de carnat ( 200 g)
1 bucatica de slanina ( 200 g)
3 bete de frigarui

Pulpa o dezosam si o dam deoparte, pieptul il taiem cubulete. Curatam ceapa si ardeiul, si la taiem in bucati maricele, eu am folosit cepe micute asa ca nu a mai fost nevoie sa le tai. Carnatul il taiem rondele, si slaninuta in feliute mai subtiri. Facem frigaruile, punem piept, ardei, slaninuta, ceapa si carnat, alternadu-le dupa bunul plac, mie mi-au iesit 3. Intr-un bol punem o lingurita de boia, una de sare si una de piper, usturoiul zdrobit si uleiul si le frecam bine. Gasim un vas potrivit, punem bucatile de pulpa deasupra punem frigaruile si turnam sosul, le lasam la marinat cel putin 30 de minute. Le frigem pe gratar, aici e meritul sotului meu. Langa am facut cartofi prajiti, mujdei si salata. Cuvintele sunt de prisos, va las sa savurati pozele.











Coaste de porc la tava


Ingrediente

500 g coaste de porc ( eu am avut 9 costite)
sare, piper, boia
100 ml vin
100 ml ulei
100 ml apa

Punem coastele intr-o punga si punem peste: 1 lingurita de sare, una de piper si una de boia, turnam vinul si uleiul, inchidem punga si o agitam bine. Lasam la marinat 1 h sau cat timp avem la dispozitie. Punem coastele intr-o  tava, turnam apa, coacem la 200 de grade timp de 1 ora, tava trebuie sa fie acoperita cu folie, pe urma o dezvelim si mai lasam 15 minute. A iesit o bunatate de mancare!






sâmbătă, 1 septembrie 2012

Musaca de cartofi cu carne tocata



Este o mancare satioasa si ff gustoasa!

Ingrediente
1 kg de carne tocata
2 kg de cartofi
100 ml bulion
2 rosii
patrunjel verde
1 ceapa
1 ardei
4 oua
1 lg de smantana
sare, piper
50g unt

Punem cartofii la fiert in coaja si intre-timp ne ocupam de carne. Tocam ceapa si ardeiul si ii punem la calit intr-o lingura de ulei, adaugam carnea condimentam cu sare,piper  si lasam pe foc pana cand scade zeama lasata. Dupa ce s-a racit adaugam 2 oua, bulionul si patrunjelul tocat si amestecam. Cartofii fierti ii curatam de coaja si ii taiem felii.


 Ungem o tava cu ulei sau unt si asezam un strat de cartofi apoi carnea si iar un strat de cartofi, deasupra punem rondele de rosii si bucatele de unt, sare si piper.  Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 30 de minute, punem 2 oua batute cu smantana deasupra si mai dam 10 minute la cuptor.Dupa ce scoatem tava din cuptor o lasam cateva minute bune sa se odihneasca, apoi servim cu muraturi, smantana...ce preferam!